Следвайте ни

Събраха 14 000 лв. за храма „Св. Ив. Рилски“

viber icon

14 200 лв. бяха събрани на благотворителна среща снощи за доизграждане на църквата „Св.Иван Рилски” в кв. „Орфей”. Благотворителната  проява бе организирана от  Църковното настоятелство на православен храм „Св.Иван Рилски“ и подкрепена от народния представител от ГЕРБ Евгения Ангелова.

Наъ срещата дойдоха областният управител Станислав Дечев, заместникът му д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева,зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, областният координатор на ГЕРБ Делян Добрев, общински съветници от различни сесийни групи, бизнесмени от региона, членове на Адвокатската колегия, на Църковното настоятелство, миряни. Инициативата бе благословена с водосвет, отслужен от отец Никола.


От 100 години в Хасково не е издиган православен храм. Градежът на църквата „Св.Иван Рилски” започва преди повече от 20 години. Досега обаче храмът не е завършен. Преди три години с благословията на Пловдивския митрополит Николай и по инициатива на ГЕРБ-Хасково проектът беше подновен. От тогава до днес се инициират  поредица от благотворителни прояви, на които всеки дарява според възможностите си, за да може камбаните на този храм да зазвучат. През миналата година от дарения бяха събрани 60 хиляди лева, с които е направена хидроизолация на подземието на храма. Анонимен дарител сам е помогнал да бъде доизградена тази част от църквата, съобщи в отчета си отец  Никола.

По време на събитието бяха разпродадени на търг уникални произведения от местни автори, Великденски сувенири, направени от децата от училище „Св.Иван Рилски”, както и спортни сувенири, предоставени от семейството на най-добрия български тенисист Григор Димитров. Общата сума, която бе събрана от разпродажбата и от търга е 8200 лева. От ПП ГЕРБ обявиха, че даряват  5 000 лева за новия хасковски храм, а Адвокатска колегия Хасково прибави към даренията тази вечер още 1 000 лева.

„Вярвам, че сега, когато започнем да издигаме стените, когато храмът започне да расте, много повече хора ще подкрепят идеята ни и съвсем скоро ще можем да завършим църквата”, каза при откриването на благотворителната среща депутатът Евгения Ангелова.

В края благотворителната среща Евгения Ангелова благодари на спомоществователите и покани всички жители и гости на Хасково, всички миряни , да подкрепят градежа на храма и да се включат в предстоящия благотворителен концерт в подкрепа на църквата в „Орфей” на 23 април от 18,30 часа  в зала „Дружба”.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?