Следвайте ни

Съветници с декларация, не щат ни затворени, ни отворени бежански центрове в Димитровград

viber icon

ДИМИТРОВГРАД, Сия СТОЯНОВА
ОбС- Димитровград да приеме декларация срещу изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип на територията на общината. Това предлагат съветниците от „Да за Димитровград". Текстът на документа бе публикуван от лидера им Стефан Димитров във фейсбук и веднага бе подкрепена от много димитровградчани.
От поста във фейсбук става ясно, че града имало безпокойство, че бившите казарми могат да бъдат използвани за лагери. Практиката на други общини, на чиято територията са изградени бежански центрове, показва, че настанените в тях лица не подлежат на социализация и интеграция. Това, в общия случай, са хора, които по своя характер представляват криминогенен състав. Евентуалното им присъствие представлява заплаха за сигурността, пише Димитров.
Ето и текста на декларацията, която се предлага да бъде приета от ОбС:
„Ние, общинските съветници от Общински съвет -Димитровград, категорично се противопоставяме на намерението за изграждане на бежански центрове за настаняване на имигранти в общежития от отворен и/или затворен тип на територията на община Димитровград. Считаме, че подобни действия следва да бъдат съобразени с обществената нагласа и желания на жителите на нашата община в тази насока.
Поради това настояваме:
1. Да не се допуска разкриване на бежански центрове за настаняване на мигранти в общежития от отворен и/или затворен тип на територията на община Димитровград.
2. Да се предприемат всички позволени от закона действия, за да не се допусне изграждане, от страна на централната държавна власт, на подобни общежития и центрове на територията на община Димитровград.
3. Да се заяви категорично, че за решаването на въпроси, касаещи местната сигурност и здравето на жителите на община Димитровград, винаги приоритет са самите жители.
Декларираме готовността Община Димитровград да работи в насока за адекватно и отговорно решаване на проблема в полза на жителите. В дните, когато българите имат най-голяма нужда да бъдат обединени, настояваме за категорични действия от страна на правоохранителните органи с цел запазване на спокойствието на гражданите.
ІІ. Общински съвет – Димитровград възлага на кмета на общината, при необходимост, да предприеме всички действия, съпътстващи защита по отношение на приетата декларация пред държавните органи.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?