112

Съветници искат комисия от експерти да обследва улиците за облекчаване на трафика в Хасково

Да бъде създадена комисия за обследване и преценка на възможностите за реорганизация на движението на улици в Хасково, предлагат за гласуване на предстоящото заседание на местния парламент общинските съветници от групата „Български гласъ“.

Уличната мрежа в Хасково е с дължина около 500 километра и по тази причина съветниците считат, че за обстойната проверка ще са необходими поне 3 месеца. Предлага се до 15 май тази година експертната комисия да представи своя доклад пред кмета и общинския съвет.

Целта е да се осигури висока пропускателна способност, минимални задръжки и загуби от транспорта, както и условия за безопасност и удобство. Предложението за създаването на експертна комисия е и заради зачестилите сигнали от хасковлии за проблеми при движението по определени улици, кръстовища, за проблеми с паркирането.

Предложението е експертната комисия да обследва уличната мрежа в областния град, за да се проучат възможностите улици да станат еднопосочни и да се усъвършенства системата за регулиране на движението и разтоварване на трафика в определен район. Цели се също да се открият недостатъци и набелязване на строителни мероприятия, свързани с подобряване на техническите елементи на уличната мрежа, като, например, реконструкции на кръстовища и улични участъци, монтаж на светофарни уредби, подмяна на настилки, изграждане на повдигнати пешеходни пътеки пред училища и детски градини.

„Въвеждането на еднопосочно движение по повече улици в града е предпоставка за по-добро организиране на паркирането и велосипедното движение, тъй като се освобождава допълнителна площ, увеличава се пропускателната способност на кръстовищата. Така значително се намаляват опасните конфликтни точки и вероятността от възникване на катастрофи. Едно от най-големите предимства на еднопосочното движение е, че осигурява места за паркиране, основен проблем особено в централната част на града“, пише още в докладната.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?