Следвайте ни

Със 7000 евро стимулират гражданската активност в Хасковско 

viber icon

Програма за граждански бюджети ще бъде пилотно тествана в хасковските села Войводово, Малево и Стамболийски. Жители на тези села ще преминат през обучения за повишаване на компютърната грамотност, мобилизиране на местната общност за разрешаване на местни проблеми, намиране на решения и финансиране на местни инициативи. Всичко това е част от „Инициатива за граждански бюджети“ на Община Хасково и  фондация ХАЛО 2019, която цели гражданите да се включат активно в решаването на проблеми на местно ниво, а общинският бюджет да стане по-разбираем за тях. Финансирането на проекта идва от Фонд Активни граждани и е в размер на 7000€. 

Дейностите по проекта ще започнат с провеждане на проучване сред жителите на община Хасково, което да изследва каква е готовността им да дават идеи за решаване на местни проблеми и да реализират граждански инициативи. 

Днес проектът бе представен от заместник-кмета  Мария Вълчева, управителя на фондация Кристина Йорданова и Радина Мартинова – експерт в община Хасково. 

Идеи за граждански инициативи от трите села, ще се състезават на онлайн платформа. Победителите ще бъдат избрани чрез гласуване на жителите на съответното село. Одобрените инициативи ще бъдат реализирани с подкрепата и активното участие на експерти от фондация ХАЛО 2019 и община Хасково, а финансирането на дейностите ще бъде осигурено от бюджета на проекта.  

В края на годината екипът по проекта ще търси възможности за утвърждаване на Програмата за граждански бюджети като един от инструментите на Община Хасково в подкрепа на гражданското общество и разширяване на обхвата й до територията на цялата община.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?