Следвайте ни

Със 106 000 лв. край реката кастрят тополите в Хасково

viber icon

Започва отсичането и намаляването на короните на тополи по протежението на коритото на реката в Хасково от понеделник, съобщиха от от кметството.

За целта временно ще бъде затворена за движение отсечката от булевард "България" в района на Професионалната гимназия "Райна Княгиня". Там в първия работен ден ще започне резитбата на тополите, които представляват опасност за хората и движението. 

По поречието в Хасково има 611 тополи, уточниха от местната администрация. Повечето от тях са между 60 и 80 години. Обследване установило, че с влошено фитосанитарно състояние са 122 дървета. От тях опасни са 63. ​Те които ще бъдат премахнати през следващите месеци. Останалите общо 548 тополи подлежат на намаляване на височината им до 30 процента, ​а също и ще бъдат оформяне на короните им. 

Парите по обработването на дърветата са 106 хиляди лева без ДДС. В процеса на работата поетапно ще се затварят пътни участъци, където ще действа фирмата изпълнител.

"Гражданите ще бъдат информирани своевременно", казаха още от кметството.
Пейзажът на каменното корито на реката с тополите по двата бряга е една от емблемите на ​Хасково, възпят от Поета Симеон Стоянов в "Среща", която е и сред емблематичните български балади в изпълнение на "Щурците".

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?