25

Сандов не отстъпва: ТЕЦ „Марица-3“ да изпълни предписанията 

ТЕЦ „Марица- 3“ ще заработи само ако се изпълнят предписанията. Това стана ясна на днешната среща на екоминистъра  Борислав Сандов  с представители на протестиращите.  На нея Юрисконсултът на предприятието Юлиян Семерджиев представи протестно писмо с искане централата да бъде пусната в експлоатация колкото може по-скоро. 

Решението за това е на собственика, който трябва да изпълни предписанията за ремонт от РИОСВ – Хасково, за да приведе дейността на оператора в съответствие с изискванията на екологичното законодателство, заяви министърът.

„За съжаление представителите на протестиращите не дадоха нови данни, с които да ме убедят, че е извършен основен ремонт“, каза министър Сандов на брифинг след срещата. Проверка на РИОСВ на място е установила, че има по-скоро имитационен ремонт, но не са изпълнени изискванията на комплексното разрешително и на принудителната административна мярка, с която беше спряна дейността на централата. 

„Ако взема решение предприятието да заработи, аз ставам нарушител. Имаме осъдително решение на Съда на ЕС в Люксембург, с което България е осъдена за наднормени нива и системно замърсяване със серен диоксид. Затова аз, изпълнявайки своите задължения, не мога по никакъв начин да допусна предприятието да оперира в момента“, категоричен беше министърът.

Дейността на „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград беше спряна принудително на 21 април със заповед на РИОСВ – Хасково заради нарушения на нормите за качество на въздуха. На 29 април Административният съд в Хасково потвърди предварителното изпълнение на заповедта. На 12 май Съдът на ЕС в Люксембург осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния район на страната.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
АК 47

АК 47

27.05.2022 | 08:22

Аз съм ЗА да се извърши качествен ремонт, но нека Сандов да излезе по телевизията и да каже какви мерки предприе срещу жълтия пушек от химическия завод преди няколко дни,а не за едни майка за други мащеха.

Отговори
1 0
Тишо

Тишо

18.05.2022 | 22:54

Ама се крие като мишок от хората и не смее да говори с тях очи в очи

Отговори
3 2
Васил

Васил

17.05.2022 | 21:03

Предписанията на 100 процента от българите са - Сандов да дава оставка час по-скоро!

Отговори
3 3
Белев

Белев

23.05.2022 | 09:04

Няма да се махнат тия джендъри- внедряват послушници (наколенки) и остатъци от неправителствени "фондации"....всятат страх, майкопродавците

Отговори
1 1
офшорки

офшорки

30.05.2022 | 19:22

На кои 100% българи? Ти попита ли ги хората от Димитровград, когато затварят прозорци и не могат да дишат? И защо цяла България трябва да плаща Осъдителното решение на ЕС, заради частниците, които искат да спестят парите си и да не направят очистителна система. По-лесно им е да тровят работниците си и да ги пращат като обречени на заколение овце да протестират. Горките хора! Готови са да измират, за къшея хляб, а офшорковците (скрилите се собственици) да купуват самолети и яхти...Капитализъм по български, все едно чета Емил Зола.

Отговори
1 0
до офшорки

до офшорки

30.05.2022 | 19:41

Абе зад тия офшорки е сигурно, че е скрит и покрит Ковачки.

Отговори
0 0
Гришо

Гришо

17.05.2022 | 11:25

Да не се прави на толкова твърд, че много добре го знаем!

Отговори
2 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?