Следвайте ни

Само за 48 часа огънят погълна 10 000 дка гори

viber icon

Цанка Семерджиева


Само за две денонощия огънят в Хасковска област унищожи 10 000 декара площи, заети от широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти. Това съобщи Областният управител Станислав Дечев. Направихме всичко по силите си, за да предупредим и стопаните, и всички жители на областта, за наближаващия пожароопасен сезон. Водихме лични разговори, свикахме работни срещи, предупредихме максимален брой хора и въпреки това отново се стигна до пожари, предизвикани от човешка небрежност и безотговорност. Продължавам да настоявам за сериозни санкции на всички, които предизвикват с безотговорното си поведение пожари, категоричен е Станислав Дечев.
Най-мащабният пожар на територията на Хасковска област, този между селата Присадец-Маточина- Варник вече е локализиран. Пламъците само в този район унищожиха над 7000 декара площ. Изпепелени са предимно сухи треви, храсти, лесонепригодни площи. Все още не са изчислени щетите. Изключителна помощ на огнеборците оказа тежката верижна машина от АПИ, която през нощта пристигна по нареждане на премиера Бойко Борисов. Днес с булдозера бяха прокарване широки просеки, които спяха огъня и не позволиха на пламъците да обхванат нови площи. На място днес продължават да работят 7 противопожарни автомобила, 35 военно служещи с 5 камиона, доброволци от Свиленград, десетки служители на горското стопанство със специализирана техника за гасене. Всички те ще останат на дежурство по периметъра на пожара, за да не допуснат ново разпалване.
ПродължаВАт усилията на пожарникарите да овладеят пожара между Княжево и Срем, в община Тополовград. Там вече повече от едно денонощие работят 5 провивопожарни екипа, горски служители, доброволци от Тополовград. Пламъците поглъщат смесена гора на площ от 1000 декара. Въпреки затихването на огъня, заради силния вятър, сухото време и високите температури той отново се разгаря и не може да бъде овладян. Всички, разпределени там екипи, остават да работят на място.
Останалите горящи точки на областта вече са потушени. Край Черничино, Ивайловградско , край Сакарци и Хлябово, пожарите са загасени, но продължава огледа на терените, за да не се стигне до ново избухване. Дежурните екипи остават там до утре.
Причините за всички пожари се разследват от полицията. Има съмнения и за умишлено палене. Полицията работи по случаите.
Времето остава изключително ветровито и горещо. За Хасковска област е в сила екстремален риск от избухване на силни пожари. Областният управител Станислав Дечев още веднъж призовава всички за отговорно поведение и недопускане на работа с открит огън в пожароопасните дни.
Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?