25

Само за 3-4 часа в Димитровград предадоха 100 кг лекарства и стари бои 

Над 100 кг бои, лепила , лакове и лекарства  бяха събрани от специализиран пункт само 3-4 часа в Димитровград. Подобна кампания в града се прави за пръв път, а оказа се към нея има интерес.

Рано сутринта доста жители на града донесли торбички с лекарства и кутии със стари бои, които се чудят какво да правят. Сред са както млади хора, така и възрастни.  

Били сме в много градове, все повече са хората, които събират у дома си такива отпадъци, за да ги предадат на специализиран пункт. Това са вещества, които са токсични, дразнещи, запалими. Те са опасни не само за хората, но и за околната среда.  Затова не трябва да се изхвърлят в съдовете за смет, нито на строителните депа. Може да предизвикат пожар или инцидент,  обяснява ръководителят на лабораторията на специализираната фирма Мария Стоянова. 

След като се съберат в контейнерите на фирмата,  веществата отиват на специализирани площадки, където се обработват, обезвреждат,  ако е необходимо се прави  физико- химично третиране. След това се изнасят в чужбина, в страни, с които България има договори  за тези отпадъци. 

Днес димитровградчани споделиха, че се надяват такива кампании да  се случват периодично. Така повече хора ще бъдат убедени да изхвърлят опасните отпадъци на определените за това места. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 8 оценки
4/5 от 8 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?