Следвайте ни

Само сградите останаха от приватизирани заводи в Хасково

viber icon

Разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на приватизацията би трябвало да обхване и 69 предприятия в Хасковска  област. Толкова са раздържавените заводи, работилници, магазини и др., според  публичния регистър на Агенцията за публичните предприятия и контрол (бившите агенции за приватизация и за следприватизационен контрол). Тъй като политици от различни партии искрено се зарадваха на инициативата на Гешев, можем да предположим, че НС ще направи  необходимите законови промени, но едва ли ще последва кой знае какво. Просто защото част от приватизираните предприятия в Хасковско отдавна не съществуват, а бяха структуроопределящи за регионалната икономика. Такъв е примерът с „Мануела“ и „Свила“, в който работиха хиляди. След промените те останаха без работа, тъй като загубиха сигурните и големи руски пазари.  Мъчителен бе краят им, придружен с  продължителни стачки и дълго неизплатени заплати. В крайна сметка нови инвеститори не се намериха и заводите хлопнаха кепенци.  Последваха промени в собствеността,   предприятията бяха разпарчетосани и днес сградите им, отдавани под наем, са  приютили различни фирми.  

Нищо не остана от хасковския „Винпром“, купен от РМД, а по- късно сменил собственика си. Заводът бе разрушен,днес теренът е част от новата голяма база на „Астика“. 

Други приватизирани фирми работят, макар че видимо кретат. Пример е хотел Аида в центъра на Хасково, който бе част от Балкантурист. Хотелът работи, но видимо е в окаяно състояние. 

Добрите примери на работещи и развиващи се предприятия, които дори продължават да бъдат  големите работодатели са „Неохим“ и  фирмите „Пътно поддържане“. Както и хасковските  „Текстилни влакна“ и „Мир“ , харманлийското „Димана“. 

Някои от бившите държавни фирми имат чужди собственици, като „Пролет“ в Димитровград.  

Приватизацията започна през 1992 г., но в Хасковско това се случи 2 г. по- късно. Повечето предприятия  бяха раздържавени след 1998 г.  Остава да видим има ли пропуски в следприватизациония конттрол.     

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Някой

14.02.2020 | 18:16

Циганин си ти и ще си останеш винаги един Помияр разграбването на България започна много преди 10ти ноември и за нея са отговорни комунистите и ченгетата от ДС.Всички капитали са в тях и сега.А на Костов трябва да му целувате гъ... защото 97г.той взе фалирала и оглозгана държава от бившите комунисти и я изправи а плодовете още ги берат пак комунистите и ДСто. Сега точат еврофондовете и поръчки.

Отговори
2 3

Първолета Софрониева

14.02.2020 | 12:58

В Димитровград преди имаше 70000 души а сега са 20 000!Добре че все още има някое и друго завод или предприятие, че може да ни закрият като град

Отговори
2 0

Първолета Софрониева

14.02.2020 | 12:55

В Димитровград имаше 70000 души, в момента са няма и 20 000!Добре че все има и някое и друго завод или предприятие, че може и да ни затворят като град!

Отговори
1 1

Обективен

14.02.2020 | 01:51

В Любимец - Завод за дървообработващи машини, шивашки завод "Детелина" ( да припадаш, като ги гледаш), първата за града Керамична фабрика - срината из основи, Комбинат за битови услуги, Винпром с вина с международни награди, Консервна фабрика, ДАП, Зърнени храни - единственото, което работи след няколко препродажби. Преди тях върнатата земя и животни, всички изклани. Приватизацията на циганина Костов и министъра му 10%(без лека му пръст) съпроводена с политически уволнения на директори и подкрепящи ги работници. Последиците - обезлюдени села и преполовен общински град.

Отговори
9 2

Анонимен

13.02.2020 | 17:51

Браво. Дат или дап, булгарплод, модни шивашки централи, тпк,, георги димитров,, наркооп, ресторант срещу бамбука вайвай и много други. Цигарената, текстилният комбинат до гарата и много други, локумената и и и много други. Поздрави от старите хасковлии. Имаше балетни школи, идваше от стара загора.

Отговори
8 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?