Следвайте ни

Само с 10 % скача такса смет в Свиленград 

Нова инсталация на депото в Харманли свива разхода за депониране 

viber icon

Не с първоначално заявените 15, а с 10 % ще се повиши таксата за битови отпадъци в община Свиленград, съобщи кметът арх. Анастас Карчев. Новото предложение, което предстои да бъде разгледано от ОбС, е заради появила се възможност.  На депото в Харманли, където общината депонира сметта си, има нова инсталация, с която се повишава количеството на оползотворявания отпадък. Това ще намали таксата, която се плаща за депониране, а именно нейното повишаване от догодина е  причината общините да искат вдигане на таксата за смет. Както писахме, от 57 лв.на тон от 2020 г. тя става 97 лв. , което вдига разходът на общините. 

Разчетите показват, че ще се справим, ако данък се повиши с 10 на сто, каза арх. Карчев. 

От възможността вероятно ще се възползват и останалите общини, които извозват сметта си на регионалния център в Харманли.

В Свиленград данъкът върху недвижимите имоти става - 1,8 на хиляда върху данъчната оценка. За нежилищните имоти на физически лица - 1,8 на хиляда върху данъчната оценката. С 20 % е предвижданото увеличение в данъка върху превозните средства.  Причината за скока е, че с увеличението, което не е голямо, общината ще може да получи общата изравнителна субсидия от държавния бюджет, а това ще осигури повече средства. Става въпрос за 1.3 млн. лв., които са важно перо в общинския бюджет, коментира още кметът.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?