25

Само 6 часа вместо 2 дни ще чакат за изследвания камионите на Капитан Андреево

Държавна лаборатория за изследване на пестициди заработи на ГКПП „Капитан Андреево”. Тя е с капацитет 80 проби на денонощие и трябва да намали  опашките от камиони, които се образуват, след като бе спряна работата на частната фирма, която извършваше контрола повече от 10 години. 

Тъй като пробите се пращат в столицата, сега камионите чакат поне 2 дни и половина за резултатите. Новата лабораторията ще съкрати престоя до 6-8 часа, коментира д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на БАБХ.: 

Според земеделския министър Кирил Вътев, освен значително облекчаване на трафика, ще се осъществява и безкомпромисен контрол върху храните, които влизат в България и ЕС. 

2 млн. лева от държавния бюджет са вложени в лабораторията на пункта, в която се правят изследвания за 200 пестициди. Капацитетът и може да бъде увеличен и съобразен н трафика, която се очаква в следващите години да расте. 

В момента 6 частни  фирми извършват разтоварването и  товареното на камионите. За да поеме и  тази дейност държавата са необходими законодателни  промени. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?