Следвайте ни

Само 21.6 на сто пият водата от 3.51 лв. за кубик 

viber icon

Докато омбудсманът пише препоръки ту до регулатора, ту до МРРБ за цената на водата, хасковлии са в очакване на новите по- високи сметки. От 1 август кубикът струва 3.51 лв., тези дни инкасаторите ще извършат засичането, предстои плащане по новите цени. Въпреки заканите никой не жали новата цена на водата и тя влезе в законна сила. 

Тъй като това перо в семейния бюджет започва да расте след 8-годишен застой, в традиционната ни анкета Ви попитахме „Каква вода пиете у дома?“. 

Според резултатите,  над 60 на сто от хасковлии ползват алтернатива на чешмяната, тъй като дори  скъпа и вече без уран, не я харесват за пиене, вероятно защото виждат отлаганията по цедките на перални и миялни. 

42.2 на сто купуват бутилирана вода. 2 % са се снабдили с диспенсър, тъй като така им е по- евтино и удобно.

Търсейки спасение, други 16.2 на сто си носят от чешма извън града. Надяваме се да ползват вода от изследвани и доказано годни за пиене чешми, тъй като най- популярните край Хасково, не са такива. 

18.1 на сто от участвалите в анкетата ни са посочили, че редуват чешмяната с бутилирана. 

21.6 на сто са отговорили, че пият от скъпата. Вероятно защото не могат да си купуват ежедневно вода за пиене, при положение че плащат прескъпо за тази от мрежата.  

А тя ще продължи да поскъпва, не само защото 4.60 лв. за кубик е социално поносимата цена, според одобрения от КЕВР бизнес план на ВиК, а защото се очаква суша. В Хасково водата е 100 % помпажна, а това означава,  че ще продължи да е най- скъпата. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?