112

Съдия Вунов с лекция пред гимназисти от Хасково за разделението на властите

Ученици от 12 клас от ФСГ "Атанас Буров" присъстваха днес на урок на тема "Разделение на властите според Конституцията на Република България. Независимост на съдебната власт".

Лектор бе магистратът Петър Вунов от Административен съд - Хасково. Съдия Вунов запозна младежите с конституционните функции на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в България. Обясни защо Народното събрание е основен държавен орган в Република България, посочи какви са правомощията му и изброи кои са издаваните от него актове.

Описа конкретните изисквания за избирането на народните представители. Запозна младежите с дейността на изпълнителната власт във връзка с дадените й от Конституцията и законите правомощия. 

Независимостта на съдебната власт също беше сред акцентите в изложението, като в тази връзка подробно пред учениците беше представена структурата й, както и системата на съдилищата и прокуратурите в Република България.

На всеки присъстващ беше подарена флашка с електронен вариант на Конституцията. Гимназистите получиха и удостоверения за участието им в лекцията.

Събитието беше част от образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?