Следвайте ни

Съдия Тянкова подкрепи самостоятелността на Темида в Свиленград

viber icon

Районният съд в Свиленград трябва да остане. Такова е становището на председателя на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова, след като бе потърсена от "Марица" за коментар по темата.

Против ограничаване правото на достъп до правораздаване на жителите на община Свиленград се обяви днес общинският съвет в пограничния град на свое извънредно заседание. Това стана с решение против т.нар. закриване на Районен съд – Свиленград по предложената оптимизация на съдебната карта.

Местният парламент изрази отрицателна позиция и единодушно прие решение против предложения Доклад по Модел 4 за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратура по проект, изпълняван от ВСС по Оперативна програма "Добро управление" 2014 – 2020 г. по този план. Този план предвижда преструктуриране на Районен съд – Свиленград и превръщането му в териториален офис към Районен съд – Харманли - най-натовареният от този ранг в страната. Жителите на пограничната община са притеснени и от промяната в подсъдността на граждански и наказателни дела, които да станат подсъдни на Окръжен съд и съответно да се разглеждат в Хасково.

От трибуната председателят на общинския съвет адвокат Таня Коларова отбеляза обществената значимост на проблема и бързата реакция на цялата общественост против приемането на доклад Модел 4.  Кметът на общината арх. Анастас Карчев изпрати отрицателно становище до Висшия съдебен съвет, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на републиката, Областна управа - Хасково, Окръжен съд – Хасково. Тридесет местни адвокати са изпратили свое протестно становище до Висшия съдебен съвет.  За кратко време граждани се организираха и направиха подписка с над 1400 подписа на жители на общината против планираното съдебно преустройство и закриването на съда.

"Запозната съм с цитираните по-горе становища. Подкрепям съдиите и съдебните служители в Свиленград. В петък се срещнах с тях и нека уточня. Никой не говори за пълно закриване на Районен съд - Свиленград. Самите магистрати и служители там не са против Модел 4, а срещу конкретното преобразуване. Утре предстои заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) по обсъждане на модела. Това обаче не означава, че преобразуването ще се случи тутакси", коментира съдия Тянкова. Тя напомни, че създаването на критериите за образуването на териториалните съдилища са не от сегашния, а от предишния ВСС. Отделно в апелативните райони предстояло обсъждане за конкретните особености към подчинените им съдилища. В Свиленград това, например е, че тук се намират 2 граници - с Гърция и Турция. Граничният пункт Капитан Андреево е най-голямата външна сухоземна граница на ЕС. Трафикът тук по натовареност е втори в света и отстъпва само на този между САЩ и Мексико. 

Припомняме, че по реформите в съдебната ни система имаше предложени още 3 модела, освен обсъждания сега. Един от тях предвиждаше наистина тоталното затваряне на малки съдилища, като това в Ивайловград. Това обаче бе категорично отхвърлено, защото хората в тези райони щяха да бъдат лишени от правосъдие.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?