112

Съдия Дечева разясни на гимназисти в Хасково особеностите на всеки вид договор

В Съдебна палата - Хасково с ученици от 11  клас на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ се проведе открит урок на тема „ Договорът – същност, права, уредба, видове, сключване, изпълнение и неизпълнение. Сключване на трудов договор и постъпване на работа. Защита на трудовите права“.

Лекцията е в рамките на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Зам.-председателят на Окръжен съд – Хасково и  ръководител на „Гражданско отделение“ Милена Дечева разясни на учениците особеностите на всеки вид договор. Тя им  обясни защо е важно при полагане на труд да бъде сключен трудов договор, който задължително трябва да е писмен. Разясни също на младежите, че, ако нямат навършено пълнолетие, могат да започнат работа единствено със съгласието на родителите. 

Гимназистите бяха запознати с Кодекса на труда и какво предвижда той при наемането на непълнолетни на трудов договор. Съдия Дечева отговори на зададените въпроси, свързани с покупко–продажба или дарение на недвижимо имущество от родители на дете.

Образователната програма през учебната 2022 – 2023 г. е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците. Целта е също стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?