25

Съдии обясняват на хасковски ученици трудовите договори

Открит урок на тема: „ Договорът – същност, права, уредба, видове, сключване, изпълнение и неизпълнение се проведе .в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ с ученици от 11 „Е“ клас.

В  днешната лекция окръжните съдии от Гражданско отделение Милена Дечева и Жулиета Серафимова предизвикаха интерес у учениците, защото някои от тях вече са полагали труд срещу заплащане, други възнамеряват да направят това през лятната ваканция. Магистратите разясниха на младежите какво предвижда Кодексът на труда при наемането на непълнолетни на трудов договор. Стана ясно, че работното време за тях не може да е повече от 35 часа в седмицата, 7 часа на ден, макар че, както споделиха самите ученици, по-скоро  е практика непълнолетни да работят по 8 и дори повече часа на ден. Това обаче е нарушение на закона, посочиха съдиите и добавиха, че за подобни нарушения следи Инспекцията по труда. Съдия Серафимова разясни особеностите на всеки вид договор и отговори на зададени въпроси от страна на учениците, а съдия Дечева обясни защо е важно при полагане на труд да бъде сключен трудов договор, който задължително трябва да е писмен, и обясни на младежите, че ако нямат навършено пълнолетие, могат да започнат работа единствено със съгласието на родителите.

 Образователната програма през учебната 2022 г. – 2023 г. е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?