Следвайте ни

Съдии изнесоха лекция с викторина на гимназисти в Димитровград

viber icon

С викторина и лекция в Районнен съд-Димитровград за учениците от ІХ "г" клас на ПМГ "Иван Вазов" приключи тазгодишният етап от образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Тя се реализира съвместно от Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерство на образованието и науката (МОН).

Във викторината бяха включени теми, обсъждани по време на програмата, като награди получиха показалите най - добри резултати. Бяха връчени поименни удостоверения на всички ученици за участието им в образователната програма.

Районните съдии Огнян Гълъбов и Петър Петров разговаряха с гимназистите за зачестилите напоследък нарушения на шофьори след употреба на алкохол или наркотици,  както и за предвидените за това наказания.

През учебната година деветокласниците бяха запознати от техните основни права и задължения, описани в българската Конституция, разделението на властите и мястото на съдебната власт, съгласно Конституцията на страната. Те получиха основни знания за  принципите на функциониране на съдебната система в България и в частност с конкретната работа на съдиите, както и с техните правомощия и отговорности. На учениците бе обяснено и за наказателната отговорност, която могат да носят непълнолетните и пълнолетните лица, предвидените в НК видове наказания за различните престъпления. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

FARAON

FARAON

09.06.2021 | 21:00

ПОНЕЖЕ МИ СЕ ПРАВИТЕ НА УМНИ ЖИ ВОТНИ, ЩЕ ВИ ИЗ БИ Я ДО КРАК БУЛГАРАШКА СГ АН!

Отговори
0 0
FARAON

FARAON

09.06.2021 | 20:58

А ЩО НЕ РАЗКАЖАТ, КАК СЕ НАЗНАЧАВАТ НАШИ ХОРА ЗА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ? :) БЯХ НА ЕДНО ПАРТИЙНО СЪБРАНИЕ НА ГЕРБ И ТАМ ЕДНА ГЮВЕЧАРКА СЕ ПАЗАРЕШЕ ЗА ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ, КАТО ЗАСЕДАТЕЛ :) ТОВА ВИ Е И "ПРАВОСЪДИЕТО" В КЕЕЕЕ НЕФА! :)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?