112

Съдии и следовател обясниха на гимназисти в Хасково как се събират доказателства и избират заседатели

Окръжните съдии Милена Петева и Филип Филипов разясниха подробно на ученици от 11 клас в хасковската ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“  реда за избиране на съдебните заседатели.

Магистратите обясниха условията, на които трябва да отговарят, както и участието им при разглеждането на наказателни дела, но само като първа инстанция. Много въпроси у учениците предизвикаха правилото за равенството между съдебните заседатели и съдиите при решаване на всички въпроси в хода на процеса, както и постановяването на присъда с мнозинство.

Способите за събиране и проверка на доказателства бяха разяснени от следовател Данаил Савов, който провокира интереса на учениците с подробности от методите на извършване на експертиза, оглед, следствен експеримент и специални разузнавателни средства. Методите се прилагат по реда и при условията изрично посочени в закона.

Изнесената беседа бе част от съвместната образователна програма на ВСС и МОН  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.

            

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?