112

Съдът отказа полк. Гьокташ да бъде екстрадиран в Турция

Окръжният съд в Хасково отказа екстрадирането в Турция на 63-годишния пенсиониран от тамошната армия полковник и адвокат Мустафа Гьокташ. Заседанието днес продължи над четири часа и половина. Решението на Темида не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата в 7-дневен срок пред  Апелативен съд – Пловдив.

Офицерът е обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол след заповед за арест, издадена от Криминален съд – Анкара. В родината си Гьокташ е с обвинения за убийството на интелектуалеца и писател доц. Неджип Хаблемитоглу, а също и за участие в престъпна група. Самият Мустафа твърди, че е натопен. Той отрича да има каквато и да е връзка с екзекуцията на Хаблемитоглу.

Адвокатите на полковника Иван Иванов и Антон Попов акцентираха върху неспазването на човешките права в южната ни съседка. Те дори цитираха резолюция и доклад на Европейския парламент.

Самите турски власти бяха изпратили официално уверение до съда, че при евентуално уважаване на искането за екстрадиция срещу Мустафа Гьокташ няма да има нехуманно отношение там и ще му бъде осигурен справедлив процес.

„Република Турция не е дала никакви гаранции, а по-скоро прави декларации за гаранции, които се опровергани от докладите на Европейския парламент“, пледира адвокат Иванов.

„Ако ме екстрадирате, аз и семейството ми оставаме без никакви гаранции за живот“, каза Гьокташ пред съда. По думите на пенсионирания военен в родината му не се спазвали човешките права, за което имало заведени 133 000 дела. 

Окръжен съд - Хасково прие, че представените в хода на производството гаранции от Република Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права. Те са свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава. Така Темида констатира, че са налице основанията за отказ, предвидени в чл. 7, т. 4 и т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като взе предвид доказателствата по делото и се позова на актове на Европейския парламент. В тези актове се обсъждат проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Република Турция. Относно обвинението за членство в организация, образувана за извършване на престъпление, съдът прие, че е погасено по давност, съгласно българския Наказателен кодекс. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мимето

Мимето

28.11.2022 | 19:31

...и тези дето са против екстрадацията му са и против екстрадирането на Цветан Василев и Васил Божков, нали?! Излишен въпрос.

Отговори
1 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?