112

Съдът: Общината да плати 15 000 лв. на хасковлийка, счупила си крака заради разбит тротоар

Обезщетение от 15 000 лв., плюс лихвата към тях, за претърпени неимуществени вреди да плати Община Хасково на жена, която си счупила крака на разбит тротоар в областния град, реши Окръжният съд. Освен това, местната администрация трябва да брои още 134.30 лв. за имуществени вреди ведно с лихвата, 831 лв. разноски по делото и 2100 лв. адвокатство възнаграждение, пише още в решението.

Инцидентът станал на 3 юни м.г. около 19 ч. Тогава жената вървяла по тротоар на улица "Добруджа" №53А между магазини за месо и хранителен стоки. Тя стъпила върху разместените и повдигнати тротоарни плочки, усукала десния си крак и получила фрактура.

След изписването си от болницата пострадалата ползвала постоперативна обувка и патерици. В първия месец след инцидента изпитвала множество силни болки в областта на счупванията и постоянно приемала обезболяващи. Била трудно подвижна и се нуждаела денонощно от присъствието на своите близки. Лечебно-възтановителният период продължил около два месеца и половина, като още изпитвала болки в областта на дясното си ходило при по-продължително ходене и промени във времето. В резултат на преживяната злополука здравословното й състояние се влошило, което се отразило и на психиката й.

Според Общината, предявените претенции са допустими, но неоснователни, защото нямало противоправно поведение на неин служител. Налице било съпричиняване на вредата, тъй като тя не е причинена единствено от разместване на плочките на тротоара, а и от поведението на ищцата, като се имало предвид и възрастта й от 54 г. – с възрастта костите се изхабяват, а тялото губи костна плътност и костите стават по-слаби и чупливи. Отделно жената не внимавала при придвижването си.

От Темида приемат, че в посочения момент жената била в много добро здравословно състояние и вървяла нормално без да бърза, а тротоарът е следвало да се поддържа от Общината в изрядно състояние, което да не създава пречки или опасности при придвижването на пешеходците. За да изпълни задълженията си на добър стопанин Общината трябвало най-малко незабавно да обозначи опасните плочки, пише в съдебното решение.

То не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховен късационен съд в месечен срок от съобщаването на решението.

Припомняме, че преди няколко седмици хасковлия осъди общината за 40 000 лв., след като получил фрактури от падане на друг разбит тротоар на ул. "Св. св. Кирил и Методий".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?