112

Съдът: Незаконен е арестът от ГДБОП на журналиста Иван Атанасов в Харманли

Незаконосъобразна е заповедта за задържане на журналиста Иван Атанасов от 14 март т. г. и тя се отменя. Това реши Районен съд - Харманли

Темида е категорична, че заповедта не съдържа ясни фактически основания за издаването й. Единственото посочено основание било, че Атанасов държи археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. За съда това описание не е достатъчно ясно и не позволява на задържания да научи към момента на ареста причините за ограничаване на свободата му и да организира защитата си. Нямало и описание на факти и обстоятелства, въз основа на които би могъл да се направи извод за подозрение за съпричастност на лицето към престъпление.

Съдиите посочват, че, нито законът за МВР, нито Конституцията или международните правни актове, дават право на органите на реда да задържат принудително всяко лице, което им се струва съмнително и за което няма конкретни факти за съпричастност към престъпно деяние.

„Заповедта е постановена при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и е незаконосъобразна, като я отменя“, пише в мотивите на районните магистрати.

Издателят на „Сакар нюз“ бе арестуван в акция на ГДБОП. В офиса и дома му бяха открити предмети, за които се предполага, че са културни ценности. Атанасов коментира тогава, че иззетите предмети са част от лична колекция, която не е била укривана, а те са били изложени в офиса му. Става въпрос за монети и предмети, които нямат голяма стойност и са събирани през годините назад. Тогава Атанасов свързва ареста си със свои публикации от последните месеци, когато публикувал критични материали, свързани с работата на различни институции и местна власт.

„Действали са по анонимен сигнал. Обидно е полицията да се занимава с журналисти, когато мигранти  се разхождат свободно по пътищата в страната, когато хора под строй се водят за смяна на лична карта пред очите на всички. Имах такъв сигнал от Симеоновград, не можах да го проверя, тъй като ме задържаха“, допълни още той. „Не знам какво се цели с ареста ми, но и полицаите в Хасково  се изненадаха, тъй като ме познаха т.е. знае се кой  съм, какъв съм“, каза още Атанасов. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”