112

Съдът касира изборите за общински съветници в Хасково

Административният съд обяви за недействителен избора на общинските съветници в Хасково на 29 октомври м.г. Решението е от днес. То не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите страни.

Резултатите от вота за местен парламент бяха обжалвани от ПП „Ние идваме“, КП „БСП за България“, ПП „ВМРО-Българско национално движение“, ПП „Възраждане“, КП „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и КП „България на регионите“. В процеса бяха преброени повторно бюлетините от всичките 152 секции в общината. Според жалбоподателите са констатирани съществени нарушения, които влияят върху изборния резултат. От ОИК – Хасково пък заявиха, че няма такива нарушения в изборния процес.

„Жалбата е основателна. Оспорваното решение е в противоречие с материалния закон. Съдът е длъжен да провери само първоначално наведените в жалбата оплаквания и заради това не са взети предвид допълнително откритите по време на експертизата факти“, отбелязват административните магистрати. В мотивите им е записано, че поправките по изборните книжа не са проблем, защото касаят отстраняването на фактически грешки. Същото се отнася и за липсата на подписи и проблемите при видеозаснемането.

Съдът обаче подчертава, че е основателно възражението на жалбоподателите за допуснати множество нарушения при броенето на бюлетините и отчитането на гласовете. Експертизата на вещите лица показва, че са налице разлики между отчетените от СИК гласове и установените в предадените чували изборни книжа. Неправилното отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове, което води до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат при разпределянето на мандатите.

При повторното преброяване е установено, че се налага промяна на избирателната квота от 699 на 697 и разпределението на мандатите между партиите. Заради установените 21 гласа разлика „Възраждане“ получава един мандат повече, а „България на регионите“ – един по-малко.

В мотивите също така се уточнява, че според специалната разпоредба на Избирателния кодекс съдът може или да потвърди решението на ОИК, или да обяви избора за недействителен.

Решението на Административен съд - Хасково. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Василев

Василев

01.02.2024 | 16:23

Какво ли ще реши ВАС?

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?