112

Събраха в сборник 50 народни песни от Тънково

От печат излезе сборникът „Петдесет народни песни от село Тънково, Хасковско“, който се реализира с финансовата подкрепа на община Хасково и на съставителя му Антон Атанасов. 

„Посветеният на 95-ата годишнина на Народно читалище „Светлина – 1927“ и на 15-ата годишнина на Гражданско сдружение „Родопско утро“ труд е резултат от изследователската работа на Мария Маркова. През 70-те години на миналия векв дипломната си работа е събрала народното творчество на село Тънково“, обясни съставителят Антон Атанасов.

Сборникът съдържа пет раздела по десет песни. В „Обредни песни“ са включени песни, изпълнявани по Коледа, Сирни заговезни, Лазаровден, ритуала за дъжд „Пеперуда“ и сватба. Разделът „Битови песни“ е посветени на ухажването, борбата за сърцето на любимия, любовта, изневярата, семейните отношения. „Митически песни“ са събрани за Крали Марко, змейове, змеици, самодиви, уроки, Господ, ангели, прекрачване на разпоредбите на християнската религия. Разделът „Хайдушки песни“ включва песни за гората, хайдутите, Хаджи Димитър, Стоян войвода, Янка войвода. В „Исторически песни“ са текстове на посветени на взетите за еничари християнски момчета, които се завръщат по родните си места, отвлечените в робство жени, които милеят за децата си, османските войници и башибозуци, Русия, подписването на Санстефанския мирен договор, изпращането на войници на фронта, Балканската война, превземането на Одрин, Първата световна война. Корицата е дело на младата авторка Теодора Йорданова и е по снимка на фотографа Славян Костов.

Чрез песните, включени в сборника, се създава възможност за опознаването на българската история, българския бит и отношенията в тогавашните български семейства. Те могат да бъдат използвани от родители, учители и възпитатели, които работят както в държавния, така и в частния сектор. Подходящи примери са не само за обучението по „Човекът и обществото“ и „История и цивилизации“, но и за музикалното образование в училищата и самодейните колективи, сред които разпространението на сборника продължава. До този момент той е достигнал до голяма част от културните институции, неправителствените организации, фолклорните формации и индивидуалните изпълнители от община Хасково.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

17.08.2022 | 09:52

УСПЕХИ

Отговори
3 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

17.08.2022 | 09:51

БРАВО

Отговори
3 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?