25

С петиция искат да отвори ГКПП "Ивайловград- Кипринос"

Да се отвори ГКПП „Ивайловград“-„Кипринос“ , който не работи вече втора година заради пандемията, настояват жители на Ивайловград. Затвореният пункт повиши безработицата в района. Решение на проблема се търси чрез нлайн петиция с надеждата да бъдат чути, защото затвореният пункт повиши безработицата. 

Пунктът край Ивайловград отвори 2010 г. Стотици хора от Ивайловград и околните села, работеха най-вече през летните месеци в Гърция. Причината е огромната безработица в този район.  Сутрин хората отиваха на работ, а вечер се прибираха, тъй като  разстоянието е 10-20 км. „Последствията от това вече над две години безумно затваряне, доведоха стотици хора от града да живеят на прага на бедността“, казва Мартин Гергов.

Този пункт свързва Ивайловград с Орестиада, Димотика, Александруполис и околните селца. Хиляди гърци идваха в Ивайловград, както и ивайловградчани отиваха в Гърция на пазар и почивка. През летните месеци в събота и неделя имаше и автобусна линия Ивайловград-Александруполи, благодарение на която хората можеха да си позволят да отидат на море, дори и за един ден. Всички тези ползи и за двете страни от над две години ги няма. Най-близкият ГКПП с Гърция е през Свиленград, но пътят до там обаче е поне час, разказва Мартин Гергов, който е изпратил писмо до президента преди два месеца, но отговор не е получил. 

Още от юли 2020 г. гръцките власти не пропускат в двете посоки никакви превозни средства , както и пешеходци. Забрана бе удължавана няколко пъти заради сложната епидемична обстановка. През пункта не се пропуска трафик и според актуалната заповед на българския здравен министър. 

Наша проверка в „Гранична полиция“ потвръди, че гръцките власти не  пропускат през ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ никого. Движение е възможно през останалите пунктове, като всички влизащи в Гърция пътници трябва да имат предварително попълнен формуляр и получен QR код.  До 06:00 ч. на 07.02.2022 г. гръцките власти ще изискват за всички влизащи в страната, навършили 5-годишна възраст,  негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането на ГКПП или отрицателен бърз/антигенен/ тест, направен до 24 часа от пристигането.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
4140 mitko

4140 mitko

02.02.2022 | 09:26

Ще им развалим рахатя.....затова никой не напъва за отваряне на ГКПП то

Отговори
6 0
...

...

02.02.2022 | 09:21

А и за общината като цяло

Отговори
0 0
...

...

02.02.2022 | 09:20

а и за общината като цяло...

Отговори
2 0
Георги

Георги

02.02.2022 | 09:18

Дано най-после се обърне внимание на жителите край границата, защото този пункт е жизненоважен за града, наистина.

Отговори
7 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?