25
Следвайте ни

С пътните и 30 лв. за тест пазарът в Одрин пак излиза евтин 

viber icon

Пандемията и задължителните тестове за неваксинираните не спират пътуванията до Турция с цел шопинг. Напротив, с поскъпването на цените на стоките у нас, интересът става все по- голям, тъй като в близкия Одрин може да се купи всичко на цени в пъти по- ниски.  Това казват от туристическите агенции в Хасково, чиито автобуси за утрешното пътуване, са почти пълни. 

Купува се всичко- храни, дрехи, обувки, препарати, пердета, завивки, домакински вещи и др.  Пазарува се както на пазарите, така и в моловете, тъй като е  евтино. Много хора пътуват периодично за лекарства и дори за медицински услуги, коментира  Адриана Панайотова. 

По днешния  курс една турска лира се разменя за 14 стотинки. Ако се пазарува с карта излиза по- евтино, лирата е 13 ст. На практика за около 50-100 лири може да се напълнят чантите с покупки, казват от агенциите. Много се купуват детски и бебешки дрешки от моловете. Качествени са и са евтини. 

В Турция се влиза със сертификат за ваксина срещу Covid-19,  отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа, бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа.  Може също с официален документ за преболедуване в рамките на последните 6 месеца. Изискванията не важат за  децата. Повечето от хората пътуват с антигенни тестове. В Хасково те струват около 30 лв., а  има лаборатории, които предлагат отстъпки за групи.  Така, въпреки разхода за теста и 20 лв. за билет до Одрин сметките излизат. Пътуването до Чорлу, където също има и пазари и мол и аутлети, струва 35 лв. 

Още по- изгодно е за тези, които пътуват с коли, тъй като пълнят резервоарите с  евтино гориво и на практика пътуването им излиза безплатно. При днешните цени  у нас литър А 95  струва  2.45 лв. ,а в Турция- 1.38 лв., дизелът у нас е 2.50 лв. за л, а там 1.72 лв. Дори пропан бутанът е по евтин  с 35 ст. за литър, показа нашата проверка. 

Ситуацията роди нови възможности. Фейсбук е пълен с групи за пазар в Одрин, пътуващите са много, а много от тях дори приемат поръчки за стоки и лекарства.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван Атанасов - гр.Бургас

Иван Атанасов - гр.Бургас

26.11.2021 | 16:58

За неосведоменитените бързия антигенен тест струва 10 лв, а останалата част се поема от държавата. Така, че 30-35лв е пътуването със всичко ( 20-25лв. пътни и 10 лв. антигенен тест). Това е тарифата от Бургас, въпреки че някои фирми искат и 30-35лв пътни!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?