25

С мобилен дигитален рентген  се сдоби „Св. Екатерина“ 

С мобилен дигитален рентген разполага вече МБАЛ „Св. Екатерина“.

„Това е най-новото по отношение на дигитализация на апаратурата в рентгена. За нас е изключително важно, че когато пациент, който е трудно подвижен и се нуждае от рентгеново изследване, няма да се налага да бъде преместван. Така и потоците няма да се смесват. Изследването се прави на място в болничната стая. Предстои да бъде обучен персонал за работа с новата апаратура. Тя позволява да се локализира върху коя част ще се прави снимката, докато пациентът си лежи на леглото”, каза началникът на рентгеновото отделение ВълчоМитрушев. Благодарение подкрепата на общината и проекта болницата се модернизира в съответствие с новите изисквания, каза още той.

Кметът на общината Иво Димов сподели, че по проекта предстои да бъдат подменени и 50 легла в стационара на общинското здравно заведение, както и да бъде получен стерилизатор, ново оборудване и система за окомплектоване на болничната лаборатория. Управителят на МБАЛ „Св.Екатерина” д-р Алдин Карагьозов допълни, че подмяната с нов парно-вакуумен стерилизатор ще свали разхода на ползваната досега електроенергия десет пъти. 

Той сподели, че благодарение на модернизирането на болницата и подобряване на средата,  е нараснал и интересът от млади специалисти. За последните осем месеца има новоназначени четирима лекари, десет медицински сестри и специализиран болничен персонал. 

 Новата апаратура е още едно допълнение към модернизирането на болницата по проект “Интелигентна медицина” (SMART_MED), финансиран по Програма за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България 2014-2020г.”. Мобилният дигитален рентген ще се ползва за нуждите на пациентите в болницата и позволява лесното му преместване от едно отделение в друго. Дигаталният рентген е изключително маневрен и може да се позиционира под болнични легла. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?