25

С камъни от пещери на първобитни край Ефрем строили път през 60-те на м.в.

Този и други любопитни факти разказва във второто издание на книгата „История на село Ефрем“ проф. д-р Георги Янков 

Хора са живели в землището на маджаровското с. Ефрем още от времето на палеолита и неолита. Първобитни са обитавали пещерите в местността „Пещьорите“.  За съжаление тези редки  природни паметници са унищожени през 50-те и 60-те на м.г., тъй като  камъни от тях са използвани за строителството на пътя Орешец- Ефрем- Малко Брягово. Отчасти същата участ сполетява и природния феномен „Нареденте камене“, който се намира в непосредствена близост до селото.  Следи от човешко обитаване се откриват от късната праистория и в скалния комплекс „Глухите камъни“, който е само на 3.5 км от Ефрем.

Това разказва във второто допълнено издание на  книгата си „История на село Ефрем“  проф. д-р Георги Янков. В нея има любопитни данни за най- големия скален култов комплекс,  по чиито скали има 200 ниши, изсечена стълба с общо 32 стъпала, щерна за съхранение на вода, останки от ранновизантийска и средновековна църква.

Името на селото идва от средновековната крепост Ефрем, сведения за която дава през 1206 г. Жофроа Дьо Вилардуен, един от ръководителите на Четвъртия кръстоносен поход и  автор на хрониката „Завладяването на Константинопол“. . Според османските регистри селото е било най- голямото в района. В периода 1620- 1687 г. настъпват трагични събития и броят на християнските домакинства в селото намаляват от 190 на 20 ханета. Една от вероятните причини е помохамеданчването, пише проф. Янков.

Селото носило и името Урумкьой, което означава християнско или гръцко село. След Освобождението то си връща средновековното име Ефрем. През 1923 г. то приютява бежанци от Беломорска Тракия и Мала Азия. Две години по- късно от него окончателно се изселват гърците. В книгата е засегната и драматичната история на тракийските и малоазийските българи. 

Църквата „Св. Атанасий“ в Ефрем е художествен паметник на културата, тя е строена в средата на XIX в. , а  тогава към храма имало училище, в което се преподавало на гръцки език. Това е така, защото църквата била към Цариградската патриаршия и до днес се пази колона на гръцки.

В по- ново време е изградено училището „Климент Охридски“, чийто първи випуск е през учебната 1946/1947 г. През 1946 г.- населението на селото наброявало 800 души.  В  книгата проф. Янков е поместил и именник на кметовете от 1893 г. до2007 г. В нея има данни на участници в Балканската война, за кооперативното движение и много  други любопитни факти, който  са част и от история на този край. 

Историята на селото  проф. Янков написва на основата на автентични исторически извори.  Ефрем е родното му място. Той е роден там през 1946 г. и именно в местното училище завършва основното си образование. После  учи в Чепеларе.  През 1971 г. завършва история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той е доктор по философия и професор по политология. Основател е и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“ в УНСС. През 1999- 2005 е декан на филиала на университета в Хасково. През 2009 г. проф. Янков е включен в енциклопедията „Научната слава на България“. Има 190 публикации, част от който са фундаментални изследвания като „Най- успешните български министър- председатели 1879- 2009 г и др. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?