112

С изложба и концерт Хасково почита 95 г. от рождението на проф. Александър Танев

С изложба и концерт днес Хасково отбелязва 95 г. от рождението на автора на химна на на литературния конкурс „Южна пролет“ проф. Александър Танев. 

От 18.30 ч. във фоайето на ДКТ „Иван Димов“ ще бъде открита експозицията „Живот и дело“, посветена на проф Тенев. Автор на изложбата е Орлин Атанасов. 

В 19 ч. в голямата зала на театъра ще започне концерт на Камерен оркестър Хасково, посветен на проф. Танев. Диригент е Константин Илиевски, солисти са Далия Чолакова – цигулка, Наталия Грозева – пиано, Янис Ньотис Христопулос – пиано. В програмата са включени произведения на В.А.Моцарт , Ал.Танев, Б. Танева. 

Проф. Александър Танев е  бележит български композитор. Той твори хорова, симфонична и камерна музика. Цялото му музикално творчество се стреми да съхрани българската песен музикално и текстово. Изключителен е приносът му за развитието на хоровото дело в страната, включително и за професионалното музикално развитие на хор „Родна песен” в Хасково. 

Композиторът създава и музиката към химна на литературния конкурс „Южна пролет” по текст на Иван Николов. Носител е на редица творчески и национални награди на Съюза на българските композитори, Наградата на София за музика, наградите на МНП, МНО, орден „Св. св. Кирил и Методий“, Народен орден на труда и званието „Народен артист“. 

Концертът е част от програмата на Община Хасково за  Коледните и Новогодишни празници.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?