112

С Хоров концерт отбелязват 90-годишнината на диригента Боян Боев в Хасково

Хоров концерт с мотото "За хер Боев с любов и песен" ще почете 90-годишнината от рождението на диригента Боян Боев  в Хасково.

Събитието се организира от кметството, Младежки център и Сдружение "Орфей 1977". На 10 юли от 19 ч. в концертната зала на Младежкия център публиката ще се наслади на изпълнения на Детски хор "Орфей" при Младежкия център, пианист Ирен Капеловска, хормайстор Вили Костадинова и вокален ансамбъл "Орфей +" при сдружение АЕДА, диригент Елена Цветкова.

Боян Боев е един от именитите български диригенти, почетен гражданин на Хасково. Роден е на 10 юли 1934 г. в Хасково и още на 8-годишна възраст започва да учи музика. Дълги години ръководи и създава различни хорови състави и ансамбли в родния си град. Носител е на национални отличия с Девическия хор „Южна пролет“.

През 1984 г. е награден с орден "Кирил и Методий" II степен. От 1970 до 1977 г. работи в Германия. След завръщането си създава Детски хор "Орфей", а по-късно и хор "Ноктюрно", с който печели много международни награди. Удостоен е със званието Почетен гражданин на Хасково през 2007 г.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?