25

С добри гени, без алкохол и цигари, Авраам Ниего стана на 100 години 

През последните 100 години човечеството преживя войни, създаване и разпадане на държави, природни катаклизми, пандемии, технологични революции. За повечето хора това е история, а Авраам Ниего е преживял всичко това. Днес хасковлията празнува 100 години. 

Той получи поздравителен адрес от Общината, Областна администрация, както и от немска фондация, която подкрепя преживелите Холокоста. 

Това са най- ужасните времена в 100-годишния живот на хасковлията. Той помни годините, в които  на евреите било забранено да се движат свободно из града, когато имали право да посещават в определени дни култури  събития.   Самият той 3-4 години  работи в еврейски трудови групи. Работил по корекцията на р. Хасковска, в Свиленград, по пътя Любимец- Ивайловград. 

Годините преди Втората световна война, той определя като най- хубавите в живота си. Беше спокойно, евтино, безгрижно, разказва той. 

През 1948 г.  родителите му напускат Хасково и заминават за новосъздадената държава Израел. Той остава тук  само с дрехите на гърба си. Сърдити, че не тръгва с тях,    родителите не му оставят нищо.  Когато  решил да си вземе жена, се наложило да  поиска палто от приятел. Пременен в чуждо палто се явил пред семейството на избраницата си в Карнобат. 

А останал в България, защото обича всичко тук- атмосферата, хората, природата. В следващите години той е бил зам.- председател на Българския спортен съюз в Хасково. След пенсионирането си  се  захванал с шапкарство, занаят, който изучил като млад.

Авраам Ниего има син и дъщеря,  4-ма внуци и толкава правнуци,  още една правнучка е път да се роди.    

Столетникът се радва на добро здраве. Кръвното ми е 80 на 120, пулсът ми е 60, казва той и добавя,  че поддържа мозъка си, като решава кръстословици. Чете много, обича вестници, военни и исторически книги. Не е пушил, не е употребявал и алкохол, но дълголетието си дължи на добрите гени. Сестра му живяла до 95 години,  брат му е на 96, а баба им поела с гемия към Израел, когато била  на 90. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?