Следвайте ни

С чисти ръце и сърце „Подкрепа“ стана на 30 г. 

viber icon

Съобщение по „Свободна Европа“, че д-р Тренчев е направил синдикат,  програмната му декларация и  една значка, ме накараха да стана част от „Подкрепа“.  Документът от 1989 г., който и днес звучи актуално, председателят на хасковската структура Марио Бисеров показа в местен ресторант, където снощи бе отбелязана 30 годишнината на синдиката. Близо 90 бяха гостите от Хасково и различни части на страната, поканени на годишнината. Сред тя бе и почетният председател и основател на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. 

Депеша, пристигнала в Медицинския, която гласеше: „късайте турците, горете журналите, заради турските имена“, стана причината през 1988 г. да направя Независимо дружество за правата на човека. Полският профсъюз „Солидарност“ беше нашия пример. По- късно дружеството стана КТ „Подкрепа“, синдикат, в който няма  бивши затворници, сподели д-р Константин Тренчев. 

Хасковската структура е създадена в помещение в музея, чийто директор по онова време е Дикран Балабанян и който е сред основателите на СДС в града. Първият председател е д-р Живко Жеков, който днес е лекар в Германия. Вторият е журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР Дора Атанасова. След нея поста заема и до днес Марио Бисеров. 

Нямахме опит, но имахме мечти. Мечтаехме за друга, свободна България, защото дълго време бяхме несвободни. Колкото можахме, толкова направихме, но с чисто сърце и с чисти ръце, каза още д-р Тренчев. 

Днешната България не е тази, за която мечтаехме, но се притеснявам повече за ситуацията в света. Той е тръгнал към пълен разпад и за съжаление това  идва от страните, които бяха символ за нас. Смятам, че днешната Европа не е на умове като Камю и Бетовен , а на джендъри и тъмни субекти, каза не пръв път д-р Тренчев. 

Сред гостите, който Марио Бисеров посрещна, бяха председатели на различни секции в синдиката от страната. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?