112

С 37 по-малко са мераклиите за депутати в Хасковска област

227 101 души от областта имат право да гласуват за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 2 април. Това сочат окончателните списъци, които са без промяна от предишните избори през октомври м.г. Заявените сега бюлетини са 230 500, съобщи днес председателят на РИК-Хасково Добромир Якимов.

Кандидатите за осемте депутатски места в Народното събрание за МИР-29 са 172-ма от общо 21 партии и коалиции. На изборите през октомври мераклиите за депутати бяха 209.

Към настоящия момент избирателните секции в региона са 475. Стационарните са 464, а подвижните са 11 и са разпределени в 5 общини. В 345 от изборните секции гласуването ще с машини и хартиени бюлетини. 130 са секциите в областта с под 300 избиратели и там вотът ще е само с хартиени бюлетини. Все още не са разкрити избирателни секции в болници, социални домове и в следствения арест. Те ще бъдат определени 2 дни преди вота.

„Отчитането на изборните резултати ще е по-трудно, отколкото на миналите“, коментира Якимов. Предпоставките това да е така са записването на данните от машинното и хартиено гласуване в един протокол, увеличаването на броя на контролите от пет на 12 и видеозаснемането. Така тежестта и времетраенето на отчитането на резултатите от страна на изборната администрация ще бъдат увеличени, сподели шефът на РИК.

Досега в кампанията един сигнал за изборни нарушения е счетен за основателен. Става въпрос за лепене на плакати на нерегламентирано място в Хасково. Отхвърлено било твърдението, че въпросните агитационни материали съдържали език на омразата.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?