Следвайте ни

С 16.7% скача такса смет в Хасково 

Да не се изхвърлят тежките строителни отпадъци в бобрите, тъй като това увеличава парите за депониране, апелира кметът Станислав Дечев

viber icon

С 16.7 %  ще е увеличението на такса смет в Хасково заради повишението на таксата за депониране. Вместо сегашните 3 промила за граждани , тя ще е 3.5 промила, за фирмите става 13 промила, вместо 12, а по селата от общината от 4.5 промила, скача на  5. Такова е предложението, което ще направя на  заседанието на ОбС през декември, съобщи кметът Станислав Дечев.

Така за апартамент в първа зона от 63 квадрата таксата, която се изчислява върху данъчната оценка на имота, ще е 150. 26 лв. , вместо  128. 80 лв. сега. За такова жилище в трета зона ще се плаща 93.03.

За 83 квадрата в трета зона налогът ще е 121.66, а в четвърта - 98 .65 лв.

Увеличението е неизбежно заради таксата за депониране, която от 57 лв. става 95 лв. на тон от догодина. От налога „битови отпадъци“ в бюджета постъпват около 7 млн. лв. За догодина за дейността по отпадъците ще се необходими 9 млн. лв, като остатъкът ще  дойде от общината. Тепърва като се готви бюджета, ще  стане ясно откъде ще бъдат взети парите. 

Таксите за депониране се събират от РИОСВ, а с тях се финансират дейности по отпадъците, като например рекултивиране на сметища. В момента по сметката на община Хасково са събрани близо 4 млн. лв. Част от тях ще отидат за рекултивиране на старото депо в Гарваново, предстоят процедури по отваряне на втората клетка на новото депо. 

Днес кметът апелира за повече отговорност от страна на гражданите. Вместо да изхвърлят  отпадъците от ремонтите в жилищата си на строителното депо, където първият 1 кубик не се плаща, те ги изсипват в контейнерите  за смет. Те отиват на депото в Гарвановото, където се плаща таксата депониране, а тази смет тежи,обясни тиой.

Такса смет ще се формира по нов начин от 2022 г., като очакванията  са тя да стане по- справедлива. Вариантите са тя да се дължи според обитателите в жилището или гражданите да купуват торби . 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?