Следвайте ни

Рушат се сградите на „Чаршията”

През годините архитектурният комплекс бе разпарчетосан, общината е собственик на двуетажен имот, който няма стълбище

Сграда, част от комплекс „Чаршията”, който е паметник на културата, се руши и дори е опасна за минувачите. От пролетта сградата на ул. „Русе” в самия център на Хасково е оградена с предпазни ленти, които, разбира се, не спират падащите отломки от фасадата, а служат за предупреждение на пешеходците и клиентите на магазините. 

Сградата ще бъде обезопасена, като се обруши част от фасадата, но това няма да реши генералния проблем с нея, коментира Лора Чучулева от  строителния отдел на общината.

Тази част на сградата е общинска собственост от 4 г. и оттогава се търси вариант. На практика собственикът няма достъп до втория етаж, тъй като стълбище липсва. Така единственият вариант да се види какво е състоянието, е стълба отвън, допълни още експертът. В момента се подготвя документация за необходими средства за ремонт на покрива и фасадата, след което ще бъде обявена обществена поръчка. Освен това ремонтите трябва да бъдат съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство,  допълни още тя.

Част от „Чаршията” са и околни сгради. Някои от тях са били реституирани, други разпродадени на парче. Тази на ул. „Русе” например допреди години е била собственост на Областна администрация, а обектът бе отдаван под наем. От няколко години е празен, коментираха хора от околните търговски обекти.

Повечето от старите сгради са за ремонт не само от естетична гледна точка, но и заради безопасността на хората. Преди дни от друга постройка, част от  архитектурния комплекс, падна отломка и едва не рани хора. 

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Анкета

За какъв град трябва да работи новият кмет на Хасково?