Следвайте ни

Рязък скок на смъртността в Хасково в края на октомври

viber icon

Смъртността в хасковска област рязко се е увеличила в последните 2 седмици на октомври т.г. От 26 до 1 ноември са починали 83-ма, а от 19 до 25 октомври – 90 души, показват данните на НСИ. В предишните 4 седмици случаите на смърт са били между 57 и 70 души. В Хасковска област показателят по традиция е с високи стойности, налице е обаче сериозно ускорение. (Данните вижте тук)

Периодът от 19 октомври до 1 ноември е пикът на  разпространението на коронавируса у нас. От 1 ноември насам в областта всеки ден има починали от вируса, като само за последното денонощие са 6-ма, което означава, че данните на първите две седмици на ноември ще са още по- трагични. 

В Хасковска област по 90 и 99 души са умирали в две поредни седмици на януари т.г., показват още данните на НСИ. Вероятно си спомняте, че в  този период много хора се оплакваха от тежък грип. Не се наемаме да твърдим, че става въпрос за коронавируса, но само месец –два по- късно той промени живота ни, а мнозина разпознаха симптомите му при преминало неразположение. 

Високата смъртност в края на октомври т.г. е в цялата страна, умиранията са 2666 и това е рекордно увеличение от  32 %, спрямо същия период на м.г., когато са били 2010. 

Според НСИ никога не е имало толкова висока смъртност в 44-тата седмица от годината.  Подобни черни резултати в демографската ни статистика е имало през същия период на 2015 г., но тогава населението е било с 250 000 души повече. 

Единственото разумно обяснение, според статистиците, е здравната криза, предизвикана от бурното разпространение на коронавируса. Освен че поразява все повече хора, не са малко хронично болните, които не търсят и не получават навременна грижа заради страха от заразата.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?