Следвайте ни

Ромски набези тормозят строители в „Орфей”

viber icon

С 35 000 лв. ще трябва да се набута фирмата, която работи по благоустрояването на крайните части на хасковския кв. „Орфей”. Толкова струва съсипаната новоизградена детска площадка зад бл. 29. Роми я потрошиха преди да бъде издаден обектът, а   разходите са за сметка изпълнителя, който предстои да я изгради за втори път.

Строителите са се видели в чудо в тази част на града. Троши се, краде се. Отмъкнаха плочки, други потрошиха, след като изпразниха касетите, в които се съхраняват, за да ги отмъкнат за горене. Става въпрос за сериозни щети, които са за сметка на изпълнителите и е въпрос на време градът да се окаже нежелан за работа, коментират строители. Под сурдинка разказаха, че са принудени да правят подаръци на навъртащи се наоколо, за да избегнат набези.

Никак  не им съчувстват хората, живеещи в този район. Причината- те самите са подложени на същия тормоз. Не е само шумът от сватбите. По цели дни и нощи обикалят, видят ли отключен вход влизат, разбиват мазета,  гаражи, грабят. Хвърлят камъни срещу беззащитни възрастни хора, псуват, заплашват, коментират хасковлии от бл. 33. Те също станали свидетели на гражбите от новоизграждащите се съоръжения, но не сигнализирани в полицията. Не се обадили и когато преди два дни мургави тиннейджъри замеряли с камъни дядо. Не е подаден сигнал и за изчезналите маркучи за напояване на новите лехи, които се правят по проекта на общината.  И да се обадим, ще дойдат , ще им направят забележка и след час ще е същото, мотивират се потърпевшите.  Така престъпленията остават  ненаказани, защото не са известни.  

Орфейци обаче настояват камери на общината, каквито има в центъра, да работят и в техния жилищен район.Той е опасно място. По тъмно само хората от махалата се движат, ние сме заключени зад шори и решетки, не смеем до магазин да отскочим, обяснават още те. Заради постоянния тормоз и несигурността във всики вход се продава поне по един апартамент. Ту не се живее. Строителите, които правят новите площадки се учудват как издържаме тук, споделиха още те.

Ремонтите и новите съоръжения, които се правят в „Орфей” и „Бадема” са за над 3 млн. лв., идват от оперативната програма „Региони в растеж”. Става много хубаво, особено на места, които никога не са били благоустроени. Въпросът е колко време ще оцелеят и дали ще се намери начин да се опазят.     

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (1)

Филибелия

05.07.2019 | 10:38

Къде е Чочоолу, само той ги оправя?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?