112

„Родопско утро“ инициира кампания в памет на поета Ивайло Балабанов

Предстои 80-годишнината на Ивайло Балабанов, да я почетем достойно, призовават от Гражданско сдружение „Родопско утро“ и инициират дарителска кампания. Целта е със събраните средства да се осъществят инициативи в памет на големия творец. 

Ивайло Балабанов, когото жителите на областите Хасково и  Кърджали са приели за родопския рицар на поетичното слово, е от творците, които на 100 г. се раждат веднъж.

Творчеството му успя да надхвърли границите на родния ни край и достигна не само до цяла България, но и до Европа. Няма да изброяваме наградите в страната и чужбина, които са свидетелство за таланта на небесния гурбетчия, но няма как да не споменем, че в последните месеци от земния си път беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – най-високото признание за постижения в областта на българската култура. Като един от най-големите ни съвременни поети той заслужава да заеме своето достойно място в най-новата история на България. В този ред на мисли Гражданско сдружение „Родопско утро“ и списанието за общество, култура и литература „Южно утро“, които са сърцето и душата на младите и утвърдените поети и писатели от Източните Родопи, излизат с предложение за осъществяване на следните инициативи:

Издателство „Български писател“ към Съюза на българските писатели, чийто член беше Ивайло Балабанов, да преиздаде в такъв тираж двутомния му сборник „Песни за старо вино“ (2003), че той да достигне до всяко училище, библиотека и читалище на територията на Република България и до българските общности в Европа и по света.

Като един от най-големите ни съвременни поети Ивайло Балабанов да бъде включен в учебниците по български език и литература. Младите поколения заслужават да се докоснат до мъдростта и родолюбието, извиращи от неговото творчество.

Улици в община Ивайловград, община Свиленград и община Кърджали, които приживе обявиха Ивайло Балабанов за свой почетен гражданин, да носят неговото име.

Плоча в памет на Ивайло Балабанов да се постави пред родната му къща в село Хухла, община Ивайловград.

Пейка с лика на Ивайло Балабанов и някое от знаменитите му стихотворения да се постави в центъра на село Хухла, община Ивайловград, пред паметника на загиналите за свободата и независимостта на България.

Гражданско сдружение „Родопско утро“ и списание „Южно утро“ очакват финансова подкрепа от местни и национални институции, неправителствени организации, близки, приятели, колеги и почитатели на Ивайло Балабанов. Средствата ще бъдат използвани за осъществяване на горепосочените инициативи.

Дарителска сметка:

Обединена българска банка АД, клон Ивайловград

Титуляр: Атанас Балабанов (син на Ивайло Балабанов)

IBAN: BG72UBBS80021011030350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?