Следвайте ни

Родителите решават да ходят ли децата им на предучилищна в Димитровград

viber icon

По решение на родителите си малчуганите, записани на  задължително предучилищно образование, в детски градини и училища в община Димитровград, могат да останат вкъщи до края на месеца. За целта родителите  трябва писмено да уведомят директорите, съобщиха от кметството.

Отсъствията на децата са допустими съгласно заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев от  5 т.м. Тя разпорежда до 28 февруари  в забавачките и училищата на територията на общината, отсъствията в предучилищните групи да се извиняват с бележка от родителя до директора и се приемат за такива по уважителни причини. Такава заповед бе издадена и за периода 1 - 31 миналия месец.
 
В общините, за които няма издадена заповед, малчуганите в предучилищна възраст имат право на до 20 извинени отсъствия по уважителни причини. Възможността се въведе през учебната 2020 – 2021 година заради  усложнената епидемична обстановка в страната. Така децата, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина или училище в област, попадаща в червена или в оранжева зона, могат да отсъстват по желание на родителя след писмено уведомяване на директора.
 
Отсъствията са допустими за определен период, посочен в заповед на просветния министър, издадена за конкретна община. Нормативният документ се издава след предложение на кмета на общината, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция, областния или общинския координационен щаб поради нарастващ или голям брой заразоносители на COVID-19 или карантинирани жители.
 
Хасковският регион е в червената зона по заболеваемост от коронавирус. По последни данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната ​заболеваемост в областта към 31 януари е 125 на 100 000 души при 111 на 100 000 за предходния период. По данни на Националния статистически институт за 2019 г. населението на област Хасково е 225 317 души.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?