112
Следвайте ни

РИОСВ-Хасково ще иска спиране на ТЕЦ-а в Димитровград

viber icon

Да бъде временно спрян ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград ще бъде обсъдено във вторник в МОСВ с ресорния министър Асен Личев. Това съобщи днес директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково Наталия Пачеманова.

Причината за по-суровата административна мярка са продължаващите превишения на серен диоксид в Димитровград. При едно от последните вчера е направена проверка на централата. Екоинспекторите установили, че от сграда с липсваща обшивка, в която се намира котел, безконтролно се изпускат емисии. „Това е в нарушение на Комплексното разрешително на топлоцентралата“, коментира Пачеманова. Тя информира още, че по издадено е предписание, което трябва да бъде изпълнено до 6 декември, нищо не е направено. „Ако предписанието не бъде изпълнено Никулден, ще запозная министъра на околната среда със случая и ще предложа временното спиране на централата до отстраняването на проблемите в технологията й“, допълни директорът на РИОСВ-Хасково.

Пачеманова обясни, че преди да заработи ТЕЦ-а от май т.г. рядко се е случвало обгазяване на Димитровград. От пролетта обаче превишенията са 29. Издадени са 3 предписания, съставени са 4 акта. Има две наказателни постановления за 30 000 и 4000 лв. Те се обжалват в съда.

„В Димитровград се наблюдава запрашеност на въздуха, която обаче не се отчита от фините измервателни уреди. По нейните думи замърсяването на въздуха в града може да се дължи и на ТЕЦ-овете в Гълъбово при определена посока на вятъра, и от печките на твърдо гориво през зимата. Според нея обаче временното спиране работата на ТЕЦ-а най-вероятно ще доведе до изчистване на въздуха.

Както вече писахме, в неделя - 5 декември, от 11 до 15 часа, в Димитровград ще се проведе протестно мирно шествие срещу замърсяването на въздуха.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?