25

Риболовци: Скоро крави ще пасат в яз. „Ивайловград“, рибата измира  

Ако трябва ще блокираме пътища, но ще запазим рибата в яз. „Ивайловград“. Настояваме да се поддържа минимален обем ,поне когато рибата изхвърля хайвера си. Това заявиха  риболовци, които тази сутрин се събраха на протест в Малки воден, след като дни наред събират  заседнала в плитчините на ръкава риба и я връщат във водата в опит да спасят повече от нея.

Настояваме  за диалог с МОСВ и други отговорни за състоянието на язовира институции. Тонове риба измира в плитчините, хайверът също, каза Кирил Митов. Според Ангел Сталев, това е екокатастрофа. Не е само рибата, язовирът и ръкавите му са местообитание за различни видове,  като нутрии, птици и др., допълни той.

На протеста  дойдоха  и собственици на къщи за гости, чийто бизнес е под въпрос. Няма ли вода, няма риба, няма туризъм. Вместо Малки воден, се прекръстим  селото но Безводен, защото язовирът се превръща в поляна, на която да пасат крави, казва Васил Шидеров. Той има къща за гости и предлага разходки с лодки, но туристи липсват.  

Както вчера съобщихме, мъртва риба буквално напълни почти сухия ръкав на яз. „Ивайловград“ край Малки воден. В опит  да спасят повече от нея, вече дни риболовци я събират из плитчините и я връщат в язовира. Това не се случва за пръв път, а причината за измирането на рибата е недостатъчното количество вода в язовира, част от каскадата „Арда“. 

Искаме да знаем, защо се поддържа ниско нивото на язовира, казаха днес протестиращите. Те са притеснени от това, че водата в ръкавите сега няма, а от следващия месец ще започне подаването на вода към Гърция. По Спогодба за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между Народна Република България и Кралство Гърция  от 1964 г. ние даваме 186 млн. куб. м регулирана вода от р. Арда  за напояване.  Тази Спогодба изтича през  2024 г. Така въпреки засушаването, което оставя без вода р. Арда, няма как да се напълни  яз. „Ивайловград“.

Даваме вода от Арда вече близо 60 г. , никога през този период язовирът не е бил толкова празен, друга е причината и искаме да я знаем, заявиха протестиращите.  Според тях, до преди 3 дни язовирът в тази му част е бил по- празен. Като се разшумяхме, го оставиха да се понапълни, заявиха протестиращите. Те дадоха срок до 15 май са среща с държавните органи, на която да бъде обсъден проблемът.  

Според ежедневния бюлетин  за състоянието на водите на МОСВ, последният който е от 21 т.м., в язовира,, има 111.340 млн. кубика вода,  което е 71.05 % от общия му обем. 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Василев

Василев

26.04.2022 | 13:58

Това е трагедия.Без думи и коментар.Бях там няколко дни преди забраната. Имаше колеги,които хванаха шарани от 3-ри до 15- 20кг. и си ги пуснаха обратно.Правиш си кефа и това е.Но сега,това граничи с престъпление.

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?