Следвайте ни

Ресторантьори: Без подкрепа няма да оцелеем дълго 

viber icon

В много сложна ситуация са собствениците на заведения. От днес те не работят заради въведеното извънредно положение. Персоналът излиза в отпуска, не е ясно докога. 

Отпуските са задължителни. Въпреки това обаче ще трябва да платя на хората регулярно на 15 и 30 чисто, за да ги запазя. От години браншът изпитва остра нужда от кадри и не мога да си позволя да ги загубя, въпреки липсата на приходи, коментира собственик на емблематично за Димитровград заведение. Имаме кредити, в края на т.м. дължим и данъци, ситуацията е изключително сложна и е който оцелее, допълни той. 

Трудно ще минем през това, ако не работим цял месец. Непрекъснато инвестираме в реконструции и модернизация на кухни и други части, не знам как ще се оправя с кредита, щом няма да работя, коментира собственик на ресторант в Хасково, който наскоро отвори и друго заведение. От днес и двете не работят. 20-на души са си у дома.

Хората се надяват  на данъчна ваканция или друга някаква подкрепа от държавата. Иначе ще се окаже, ще икономическите поражения от коронавируса, ще са по- големи от здравните, коментира още те. 

Ако не оцелеем, много хора остават без работа. Това е не само персоналът, а доставичици и др., в крайна сметка ще се натоварят социалната  и здравната системи. 

Днес вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че ще има помощ за  бизнеса. В  министерството на труда и социалната политика работят да препрограмират мерките от оперативната програма човешки ресурси, като целта е да се помогне на временно освободения персонал.  Има анонси за европейски инструмент, сумата за България по неофициална информация ще бъде вероятно 240 милиона лева. Следващата седмица ще работим по темата, каза още той пред столични медии. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

САЛИХ

САЛИХ

15.03.2020 | 09:37

СТИГА СТЕ ПЛАКАЛИ ХАРТУТНИЦИ. ДРУГИТЕ КАК ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ. СВИКНАЛИСТЕ САМО ПАРИ ДА СМУЧИТЕ И ЛЪЖИТЕ ХОРАТА С ГНУСНИ МЕНЮТА. ДОБРЕ ЧЕ ИМА КОЙ ДА ВИ ПОСЕЩАВА ОЩЕ.

Отговори
2 0
Съдистичен нарцисист

Съдистичен нарцисист

15.03.2020 | 12:23

Шефовете на Палермо и Виенски салон Няма да платят на персонала си за двете седмици в които няма да са на работа....

Отговори
0 1
no coment

no coment

14.03.2020 | 14:51

Тези ресторантьори са ная специалните.При всеки един бизнес има риск за фалит . И без това достатъчно дупки трябва да фалират и молко да освободят тази ниша. Рестораньорството или така наречената гострономия е била винаги най-рисковаю, но за Ганьо това е най-лесната бизнес ниша към която се насочва.Затова и ресторантите в България са на такова ниво.

Отговори
2 0
Даа

Даа

14.03.2020 | 12:12

Тея казина много отдавна трябва да бъдат сринати със земята и да няма и спомен от тях !!! Превърнахме се в страна на хазарта и търкалките и бързите кредити и т.н. Как може !

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?