Следвайте ни

Реставрират уникални стенописи в 159-годишен храм

viber icon

Реставрация на уникалните стенописи в православния храм "Св. Архангел Михаил" в Хасково се извършва в момента, съобщиха от църковното настоятелство. ​Изображенията под покрива и сводовете му са от построяването на "Св. Архангел Михаил" през 1861 година. Църквата е обявена и за паметник на културата с национално значение.

Проектът е за  77 625 лева, като от тях 75 % от тях - 58 218.75 лв., са от Министерството на културата, а останалите - от дарения от миряните. Планираната за ​реставрация площ ​с библейски мотиви е 112,5 квадратни метра. Самата ​дейност се извършва по технически и художествен проект, одобрен от Националния институт за паметниците на културата, работи се и по събрани исторически данни. Допълнително ще бъдат възстановени и около 150 липсващи гипсови орнаменти, обясни специалистът Николай Чергаров. Той и още шестима негови колеги работят по реставрацията.

"Трябваше да започнем още през пролетта, но пандемията осуети началото на дейностите. Амбицията ни е да приключим до края на годината, въпреки че срокът е март 2021 година", ​сподели отец Златко от храма. Той допълни, че реставрацията  е върху  места на вече липсващи изображения и потъмнени от времето участъци от стенописите.

"Работата е сложна и трудоемка. Изображенията са впечатляващ пример за майсторството на гръцката църковна живописна школа от средата на ХІХ век", каза още Чергаров.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?