Следвайте ни

Реставрират Гърбавия мост в Харманли, който е на 436 години

viber icon

Започва реставрация на Гърбавия мост в Харманли. Тя ще бъде извършена с подкрепата на програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Турция.Стойността на проекта  "Възраждането на старите исторически и културни коридори"е 605 000 лева.

Предвижда се цялостната реставрация, консервация, конструктивно укрепване и експониране. Възстановяването на пешеходната зона ще върне автентичния му облик. Мраморната плоча ще претърпи демонтиране и реконструкция на елементите тъй като е с изронени участъци, а това заплашва целостта на оригиналния надпис. 

Работата трябва да спре разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозията на фугите и камъка, изслояване на старите неподходящо поставените циментови фуги. Ще бъде премахната прораслата растителност, цялостната му структура ще бъде почистена, камъните укрепени, а откритите фуги запълнени с подходящ материал. Допълнително ще бъдат благоустроени двата подхода към моста и ще бъде поставено осветление.

Сводестият (гърбавият) мост, който е  символ на града, е построен през далечната 1585г., той е единственият изцяло запазен обект от обособяването на Харманли като селище. 

Сводестият мост е уникално творение , смята се, че негов строител е големият архитект на Османската империя Мимар Синан. Съоръжението е построено, за да улесни преминаващите от тук кервани и е със своеобразна османска архитектура , той е каменен и павиран. Сводът на моста образува гърбавина, откъдето идва и името му. На него върху специално издигнат за случая постамент е поставен мраморен надпис, част от който гласи: „…Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка. Който върви по правия и справедлив път, намира спасение при Бога…“.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?