Следвайте ни

Реставрираха 500-годишния мост в Свиленград

viber icon
Свиленград, Сия СТОЯНОВА
Реставриран е 500-годишният мост над. Р. Марица в Свиленград. С 1 036 568 евро символът на града и паметник с национално значение се превърна в атрактивен туристически продукт, а Свиленград - в привлекателно място за отдих и почивка.
Проектът „Старият мост: мост между поколенията“ на община Свиленград се реализира с финансовата подкрепа на Европейско икономическо пространство Финансов механизъм 2009-2014 г., Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”. За 21 месеца на моста „Мустафа паша” бяха извършени дейности по реставрация и консервация по фасадите. Почистени са храстите, прорасли във фугите на каменната зидария, както и дърветата около стълбовете на моста в речното корито. Премахнати бяха мъхове, плесени и лишеи по камъните, направена бе и биоцидна обработка. Чрез пароструйно почистване бе измита цялата фасада на моста, след което се открои автентичният облик на историческото съоръжение. Премахната бе и старата асфалтова настилка с дебелина от 5 до 20 см, след което се положи нова павираната настилка и се извърши благоустрояване на подходите към моста.
В извършването на строителните работи бяха наети представители на ромския етнос, което е в съответствие с един от основните приоритети на финансиращата програма.

В последния етап от проекта бяха извършени дейности по ревитализация на откритото пространство на моста чрез т. нар. мапинг технология, което даде възможност за атрактивно представяне на исторически факти, изработка на 3D модел на моста, апликация за смартфони и холограма на моста. Новосъздаденият Музей на открито пък позволява интерактивно представяне на дигитални експозиции, изработка на модел в умален мащаб на комплекса от исторически сгради около моста, както и създаване на план за управление на моста и експозиционната му среда.
Приключениет проект бе представен от Милена Янева, председател на УС на сдружение с нестопанска цел за извършване на дейност в обществена полза „Тракийски туристически район“ и инж. Любозар Фратев.Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?