Следвайте ни

Рентгените в МБАЛ- Хасково претоварени, има нужда от 2 мобилни 

viber icon

Мобилните рентгенови апарати, с  които разполага МБАЛ- Хасково, са стари и често аварират. Това създава сериозен проблем в ситуацията с Ковид-19, тъй като работата с тях е нараснала няколко пъти.  На болни от вируса, които са с двустранни пневмонии,  се правят по 3-4 графии. За това преди дни болницата отправи апел  за помощ за закупуване на 2 мобилни рентгенови апарата, с които  да се осигури своевременното обслужване на болните. 

Тези от коронавирус са настанени в три отделения в три различни сгради. Рентгенолозите ги обикалят. С тези апарати се обслужват само такива болни. Те не ходят из болницата, нямат контакти с останалите пациенти, обяснява управителят д-р Георги Гелов. 

В понеделник  бяха заети всички легла в ковид отделенията, но предстоеше изписване на излекувани пациенти, вероятно местата им ще бъдат бързо заети. 64 са леглата за такива пациенти, тук се лекуват най- тежките случаи от областта, за това лекарите се надяват на подкрепа. 

С рентгеновите апарати работят 3-ма специалисти и 3-ма специализанти, които успяват да се справят с нарасналия обем работа. 

Изключително сме благодарни на дарителите, на  обществеността в Хасково, за подкрепата която получихме във връзка с короновирса. Благодарение на подкрепата през пролетта Рехабилитацията бе превърната в ковид отделение с кислородни инсталации, оборудвана е с реанимационни легла, с монитори и др. техника, за да поеме болни от вируса, каза още д-р Гелов.

Един мобилен рентген струва между 50 000 и 100 0000 лв. Не е задължително да са най- модерните, а такива с които да можем да обезпечим нарасналия обем работа, казаха още от болницата.

Банкова сметка на МБАЛ- Хасково АД за набиране на парични средства, които ще бъдат изразходвани за закупуване на 2 мобилни рентгенови апарата.

IBAN BG83RZBB91551085611229

BIC RZBBBGSF

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?