112

Ремонтират с близо 470 хил. лв. галерия „Шаренков“ в Хасково и читалището във Войводово

Градската художествена галерия в Хасково „Атанас Шаренков“ и читалището „Отец Паисий-1925“ в село Войводово ще бъдат реновирани по проект. Това съобщи Гергана Опанова – началник на отдел "Европейски и национални програми и проекти" в кметството.

Тово стана възможно, след като община Хасково бе одобрена за финансиране по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Проектът е за културно разнообразие в Хасково е на стойност 469 184.41 лв. и ще се изпълнява в партньорство със Сдружение „Норт консултинг“ от Рейкявик, Исландия.

Предвижда се ревитализиране на пространства в „Атанас Шаренков“ и „Отец Паисий-1925“. В помещенията ще бъдат изпълнени мерки за качествено изменение във вътрешния интериор и обновяване на оборудването, предназначено за представяне и популяризиране на културни ценности. В рамките на проекта ще бъдат подготвени нови изложби в ревитализираните пространства, като ще бъдат допълнени наличните колекции и представени по по-атрактивен начин.

Градската художествена галерия ще представи 3D 360-градусова разходка от дигитализирания си фонд. В читалището пък ще подредят носии от трите етноса в селото.

Предвиден е и партньорски обмен с Исландия за споделяне на добри практики в областта на представянето на културното наследство. Партньорите от Рейкявик ще бъдат поканени на празник на плодородието във Въгларово.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?