Следвайте ни

Ремонтират подхода към Девата, правят и велоалея 

viber icon

С 1 328 477,55 лв. ще бъде ремонтиран подходът към Девата в Хасково. 1 017 446 лв.е безвъзмездната финансова помощ от Оперативната програма Региони в растеж. 

За 28 месеца ще бъдат извършени дейности по благоустрояване на района около Монумента „Света Богородица“, което се явява естествено продължение на парк Ямача и на туристическата зона около Монумента и Камбанарията.  

Конкретните строителни работи по проекта включват рехабилитация и реконструкция на подход към монумент „Св. Богородица“. Проектът е разделен на три етапа. Първият обхваща пространството между улиците „Родопи“ и Панорама“. Там ще се ремонтират подходът и централното стълбище, ще се оформи зона за отдих с беседки, пейки и парково обзавеждане, ще се създаде нова паркова среда с озеленяване и залесяване с широколистни и иглолистни видове. 

Вторият етап от проекта обхваща района между улиците „Добруджа“ и „Панорама. Там ще се ремонтират двойните стълбища и ще се изгради достъпна зона за отдих и спорт. Най-атрактивният елемент от този проект е изграждането на зелена стена от декоративни растения с надпис ХАСКОВО. Той ще бъде в подножието на Монумента „Света Богородица“ в най-горната част на подхода под ул.“Панорама“. От там ще започне и велоалеята. 

Тя ще бъде естествено продължена и завършена в подобект три. Той ще се изгради със собствено финансиране от община Хасково и ще стигне до жилищната част между улиците „Родопи“ и „Панорама“. 

Цялата площ, която ще се преобрази и облагороди в рамките на този проект е над 23 хиляди квадратни метра. Тя ще бъде естествена връзка между центъра на града и парк Ямача, а чрез реализирането на проекта ще се постигне цялостен завършен облик на тази централна зона за отдих и туризъм в сърцето на Хасково. 

След като кметът Станислав Дечев подписа договора, предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хаха

Хаха

20.10.2020 | 15:25

Тенчо лилянов и Минев печелят

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?