Следвайте ни

Ремонтираният Хамзабейли поема трафика от Турция скоро 

Властите препоръчаха на турския бизнес да търси алтернативни маршрути и транспорт 

viber icon

Максималният капацитет за обработка на товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле е до 2200 на денонощие в двете посоки. В същото време броят на камионите, които искат да преминат през тази точка от границата расте и това създава опашки. Икономическите оператори да обмислят възможните за тях алтернативни маршрути, включително такива с други видове транспорт, и с времето да реорганизират част от доставките си. Това препоръчаха властите на турските транспортни компании, чийто камиони представляват голям процент от преминаващите през пункта. Вчера на Капъкуле се проведе поредната среща между българските и турските митнически и гранични власти по повод интензивния трафик. Този път на срещата са присъствали и представители на турските превозвачи.
 От 2016 до края на ноември 2019 г. броят на преминалите товарни автомобили през българо-турската граница e нараснал с над 100 000 камиона и е достигнал над 853 000 товарни автомобила. От тях близо 640 000 са минали през ГКПП Капитан Андреево само за 11 месеца на тази година.

Икономическата ситуация в Турция, която благоприятства стокообмена й с Европейския съюз, генерира повече превози и това се съчетава с обичайния ежегоден пик на доставките през месеците октомври и ноември, стана ясно по време на срещата.


В началото на следващата година ще приключи и ремонта на съпределния на ГКПП Лесово пункт Хамзабейли, с което се очаква пренасоченият от там трафик да се върне към обичайния си маршрут, съобщиха от турските митници.
Българските власти информираха, че се търси терен за буферен паркинг преди ГКПП Капитан Андреево, който ще подобри условията за престой на шофьорите в условията на свръхнатовареност на пункта, но няма да доведе до намаляване на времето за обработка.

От българска страна в срещата взеха участие заместник-директорът на Агенция „Митници“ Георги Александров, главният директор на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“ Георги Георгиев, старши комисар Стоян Иванов - заместник-директор на ГД „Гранична полиция“,  д-р Мариана Шумова – заместник-изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, ръководствата на митнически и граничен пункт Капитан Андреево и експерти от Агенция „Митници“.
От турска страна в разговорите участваха Ръза Туна Турагай - заместник-министър на търговията, Якуп Сефер - заместник-директор на Главна дирекция „Митници” и Яшар Яман Оджак - регионален директор на ТД Тракия.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?