112

Ремонтираха с 523 бона улица с натоварен международен трафик в Свиленград

Основно е реконструирана улица „Петър Берон“ в квартал „капитан Петко войвода“ в Свиленград. По тази улица се осъществява тежкотоварен трафик, който се насочва към Митническо бюро - Свиленград и спедиторските фирми в района.

Кметът на общината арх. Анастас Карчев откри реновираното трасе. То е с общата дължина е 378 м. След ремонта пътното платно е разширено с 3 м, а покритието му е усилено с три слоя асфалтобетон. Обновената улица ще поеме международния транспортен трафик на тежкотоварни камиони и ще разтовари инфраструктурата във вътрешността на квартала. Ще се улесни дейността на 15-те фирми в спедиторския сектор, както и на Митническото бюро.

През 2014 г. по ВиК проект на община Свиленград в целия квартал „Кап. Петко войвода” бе прекарана канализация и улиците бяха асфалтирани. Но преминаването към митническия терминал по ул. „Петър Берон” денонощно на десетки камиони доведе до бързото изхабяване и компрометиране на пътната настилка.

Поради тежестта на трафика при ремонта се изпълни усилена конструкция на настилката от три пласта покритие асфалтобетон. Така улицата отговаря на най-висок клас път - тип магистрала. Новото пътно платно е с ширина от 7 м, с две ленти за движение с ширина по 3,50 м.

Средствата, вложени в реконструкцията на улицата, са 523 890 лева. Те бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет от 5 ноември 2021 г., след като общината изготви проектирането. За това бяха отделени 16 920 лева от общинския бюджет.

Освен усиленото покритие на уличното платно, друга иновация, приложена за първи път от община Свиленград, е изборът на тротоарни плочки от рециклирани отпадъци, поставени на една част от тротоарите.

„Днес откриваме улица, която свързва Митническо бюро Свиленград с републиканската пътна мрежа и този проект е добър пример за взаимодействието между общината и държавата”, каза арх. Карчев. Той припомни, че в кв. „Кап. Петко войвода” общината изпълни други три важни проекта – санирането на основното училище и читалището, както и благоустрояването на кварталния парк. Предстои поетапно изграждане на тротоари, като се започне от улиците около парка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?