112

Ремонт на 5 военни паметника поискаха 3 общини в Хасковска област

Предложение за ремонт на 5 военни паметника са направили три общини на днешното заседание на ресорната Областната комисия.

В Ивайловградско необходимостта от финансиране имат паметникът в с. Черни рид, паметникът-чешма на редник Манол Кирев и паметната плоча на загиналите в Балканската война в с. Попско. Община Хасково е предложила за ремонт паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г. на централния площад „Свобода“ в областния град и военния паметник „Нашето летище в Узунджово“. В Стамболово за обновяване са подадени паметник на загиналите в Балканската война в с. Тънково и паметник-чешма в с. Царева поляна.

Областната комисия прие и идейно-художествен проект за военен паметник в с. Сива река, община Свиленград. Гласува още и включването в списъка с военни паметници в област Хасково 4 паметни площи на територията на община Минерални бани. Те се намират в с. Сусам, с. Спахиево, с. Сираково и с. Брястово.

„Регионът ни е  част от основния военен театър на Балканската война, голяма част от територията ни е присъединена към българската държава в резултат на тази война. Ето защо няма селище, което да няма паметник, посветен на героизма на българските войни загинали или участвали в тези войни.“, коментира заместник-областният управител Мартин Узунов.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?